U trendu

U Ukrajinu vraćena deca koja su bila odvedena u Rusiju

Šef ukrajinske spasilačke organizacije Sejv Jukrejn (Save Ukraine) Nikola Kuleba izjavio je da je ta organizacija vratila 31 dete iz Rusije koje je tamo deportovano tokom rata.

Kuleba je juče na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da očekuje da deca stignu u glavni grad Ukrajine kasnije tokom dana. 

Deportacija ukrajinske dece u Rusiju počele su od kako je Moskva započela svoju invaziju 24. februara 2022. godine.

Međunarodni krivični sud pojačao je pritisak na Rusiju kada je 17. marta izdao naloge za hapšenje predsednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava dece Marije Lvove-Belove, optužujući ih za otmicu dece iz Ukrajine.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je ove nedelje da je bio u kontaktu sa Lvovom-Belovom, što je prva potvrda međunarodne intervencije na visokom nivou za ponovno spajanje porodica sa decom koja su prisilno deportovana.

Istraga Asošiejted presa otkrila je umešanost Lvove-Belove u otmice i otkrila otvoren pokušaj da se ukrajinska deca daju na usvajanje u Rusiji.

Lvova-Belova je rekla na neformalnom sastanku Saveta bezbednosti UN u sredu da su deca odvedena radi njihove bezbednosti, a ne oteta. 

Tačan broj ukrajinske dece odvedene u Rusiju je teško utvrditi, a brojevi iz zaraćenih država se znatno razlikuju.

U saopštenju koje je u sredu na Tviteru objavio ukrajinski ambasador u UN, Sergij Kislicija, navodi se da je više od 19.500 dece oduzeto iz svojih porodica ili sirotišta i prisilno deportovano.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar