U trendu

U Zagrebu svecano otkrivanje jos jednog spomenika Tuđmanu

ZAGREB – U Zagrebu će danas biti otkriven spomenik prvom hratskom predsedniku Franji Tuđmanu, još jedan u nizu kojih ima širom Hrvatske, a ceremoniji će prisustvovati, kako je najavljeno, ceo državni vrh, ali najverovatnije ne i njegova porodica, pišu hrvatski mediji.

Ovaj spomenik na uglu ulica Hrvatske bratske zajednice u Vukovarske, Tuđmanu je podignut povodom 19 godina od njegove smrti.

Izgled spomenika, međutim, izazvao je različite komentare u hrvatskoj javnosti, a Tuđmanov sin Stjepan je za portal 24sata.hr otkrio da se slaže s tvrdnjama da zagrebački spomenik ni najmanje ne nalikuje njegovom ocu.

“ Što se tiče svih skulptura i bista širom Hrvatske, iskreno nisam srećan što je to prepušteno isključivo imaginaciji umetnika. Moram da nagađam šta je zapravo umetnik likom moga oca hteo da kaže. Ne volim što se kod mnogih uopšte ne prepoznaje Franjo Tuđman. Cenim skulptora Kuzmu Kovačića, ali moram reći da mi se najviše dopao onaj kip u Škabrnji. Jedino sam onde osetio nešto dok sam ga gledao, za razliku od kipa u Kninu“, kaže Tuđman mlađi.

General i političar LJubo Ćesić Rojs je istog mišljenja.

On kaže da ovo nije Hrvatska kakvu je zamišljao Franjo Tuđman, kao što ni spomenik, koji će danas biti otkriven u Zagrebu, ne liči na njega.

„Ali za mene je otkrivanje njegova spomenika svečani čin. Zbog toga sam okupio 12 generala svih rodova vojske koji smo bili uz Tuđmana. Stajaćemo po šest sa svake strane uz predsednika. Biće to Miljavac, Lucić, ja Rojs, Krešić, Klaušić, Urlik Domagoj, Štimac, Čuletić, Bobetkov sin i ostali. Nosićemo svečane uniforme“, rekao je Rojs, preneo je riječki Nov list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.