U trendu

U znak protesta vraća francusko priznanje

RIM – Poznati novinar, pisac i političar Korado Audzas objavio je na stranicama lista „La Republika“ da će danas da vrati francusko priznanje „Legiju časti“, koje mu je dodeljeno pre nekoliko godina, u znak protesta jer je francuski predsednik Emanuel Makron isto priznanje nedavno uručio egipatskom predsedniku generalu El Sisiju.

„Moj je simboličan i emotivan gest, koji moram učiniti zbog mojih dubokih veza sa Francuskom, zemljom porekla moje porodice. Uveren sam da predsednik Makron nije smeo dodeliti takvo priznanjje šefu države koja je umešana u varavarsko ubistvo italijanskog studenta Đuilija Ređenija“, piše Audzas.

Po rečima Korada Audzasa, postoje situacije kada i sefovi države moraju da urade ono što Amerikanci zovu „pravedna stvar“.

„Verujem da predsednik Makron nije tako postupio kada je dodelio francusko priznanje Legiju časti generalu El Sisiju. Ekonomska kriza prevagnula je nad humanim razlozima“, rekao je Audzas i pozvao i druge italijanske dobitnike francuskog priznanja da učine isto u znak protesta.

Italijanski student Đulio Ređeni je 2016. godine u Kairu kidnapovan, mučen i ubijen od strane egipatskih tajni službi, a egipatske vlasti su to negirale i odbijale da sarađuju u istrazi.

Ovih dana rimsko tužilaštvo je potvrdilo da ima čvrste dokaze, najavilo suđenje četvorici pripadnika egipatske tajne službe, a italijanski parlament je, u znak protesta, prekinuo diplomatske odnose sa egipatskim parlamentarcima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.