U trendu

U znak sećanja na škotsku lekarku iz Velikog rata Elsi Inglis brojni skupovi u Edinburgu

Brojni skupovi posvećeni radu škotske lekarke i humanitarke Elsi Inglis koja je tokom Prvog svetskog rata posebno upamćena u Srbiji, biće održani krajem novembra u Edinburgu, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Elsi Inglis se istakla radom u okviru škotskih vojnih bolnica u Srbiji tokom Prvog svetskog rata. Za zasluge u lečenju vojnika i civila u Srbiji, naročito za vreme epidemije pegavog tifusa 1915. godine, Inglis je dobila i Orden belog orla, najviše srpsko odlikovanje.

„U Srbiji ima ulica, izložbi, muzeja i drugih objekata koji nose ime ne samo Elsi Inglis, već i drugih žena koje su služile u Bolnici škotskih žena“, rekao je istoričar-amater i istraživač Alen Kaming, preneo je BBC.

Kaming je rekao da je Elsi Inglis imala ogroman doprinos tokom Prvog svetskog rata u Srbiji.

Istoričari smatraju da je Elsi Inglis svojim angažovanjem u osnivanju, opremanju i organizaciji rada „Bolnica škotskih žena“ i neposrednim učestvovanjem u njihovom radu, zadužila francuski, ruski i pre svega, srpski narod.

Prva jedinica Bolnice škotskih žena koje su 1914. godine krenule u Srbiju, došla je u Kragujevac i tu osnovala prvu poljsku bolnicu sa svom potrebnom opremom i vozilima.

U Srbiji je 8. decembra 2015. pušteno u opticaj šest poštanskih markica sa likovima britanskih heroina koje su pomagale srpskoj vojsci i narodu u Prvom svetskom ratu – Elsi Inglis, žene oficira srpske vojske iz Velike Britanije Flore Sends, pripadnice Bolnice škotskih žena Ketrin Stjuart Makfejl, psihijatra Izabel Galovej Haton, aktivistkinje za prava žena Evelin Haverfild, kao i lekarke škotskog porekla Elizabet Ros.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen u subotu u Srbiji i u mnogim zemljama širom sveta državnim manifestacijama u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u 11 sati na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar