U trendu

Ubrzana procedura za kandidatski status Ukrajine u EU?

BRISEL – Pored finansijske, humanitarne i vojne pomoć u EU se razmatra i politička odluka po kojoj bi Ukrajini po ubrznoj proceduri bio dodeljen status zemlje kandidata za članostvo u EU.

Diplomatski izvori Tanjuga kažu da će predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, zatražiti mišljenje Evropske komisije o ukrajinskoj kandidaturi čim zvanična zahtev stigne iz Kijeva.

Ukrajinsku kandidaturu i mesto u EU u poslednjim izjavala pominjali su skoro svi najviši EU zvaničnici uz ocenu da Ukrajina ima jasnu evropsku perspektivu.

”Ukrajina pripada Evropskoj uniji i blok želi da se ta zemlja pridruži”, poručila je Ursula fon der Lajen.

Predsednik Evropskog saveta navodi da će se unutar EU povesti debata o čalnstvu Ukrajine u EU uz ocenu da sa Kijevom već postoji ”snažan” sporazum o pridruživanju ”koji bi mogao da se pojača”.

I šef diplomatije EU, Žosep Borelj, nagašava sa ukrajina ima jasnu evropsku perspektivu, ali da članstvo trenutno nije na agendi.

”Članstvo trenutno nije na agendi, jer se bavimo praktičnijim stvarima. Članstvo je nešto što bi trebalo da dođe u narednim godinama, a mi tražimo odgovor za naredne sate”, poručio je Borelj.

Premijeri Slovenije i Poljske, Janez Janša i Mateuš Moravjecki, pozvali su prošle nedelje EU lidere da izrade plan po kome bi Ukrajina, zemlje Zapadnog Balkna, kao i Gruzija i Moldavija, do 2030. godine ušle u članstvo EU.

U zajedničkom pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta, Šarlu Mišelu, i liderima EU 27 pred prošlonedeljni samit u Briselu, Janša i Morovjecki, između ostalog, predlažu proširnje kao ”strateško rešenje za ukrajinsku krizu”.

”Potrebno je da izradimo ambiciozan i opipljiv plan za ubrzanje integracija Ukrajine u EU do 2030. godine. Plan mora biti precizan, sa jasno definisanim koracima, rokovima i garancijom članstva do 2030. godine pod uslovom da su ispunjeni neophodni uslovi”, navodi se u pismu premijera u koji je Tanjug imao uvid.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.