U trendu

Ugasen jedan pozar kod Vrbanje u Banjaluci, drugi lokalizovan

BANJALUKA – Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske uspeli su da ugase jedan od dva požara kod banjalučkog naselja Vrbanja, dok je drugi u potpunosti lokalizovan, rekao je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

„Uprkos mnogobrojnim otežavajućim okolnostima, izazvanim gustim dimom, visokom temperaturom, niskim vodostajem reka, okruženjem sa dosta dalekovoda, sa jakim vetrom i slično, pripadnici Helikopterskog servisa Srpske su uspeli da ugase jedan od dva požara, dok je drugi u potpunosti lokalizovan i intenzitet mu je smanjen“, istakao je Kusturić za Srnu.

On je naveo da će gašenje požara, u koordinaciji sa vatrogasnom jedinicama na zemlji, biti nastavljeno i u poslepodnevnim časovima ukoliko bude potrebno.

Kusturić je rekao da su pripadnici Helikopterskog servisa danas ponovo od 6.40 časova uključeni u gašenje požara kod Vrbanje, na istoj lokaciji gde su gasili požar i 4. avgusta, kada je lokalizovan i stavljen pod kontrolu pri čemu je izbačeno 20 tona vode iz vazduha.

„Usled visoke temperature, požar je ponovo aktiviran pa je gašenje nastavljeno i danas, na dvije lokacije. U gašenju požara učestvovali su još i pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Banjaluka, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva `Vrbanja` i Šumskog gazdinstva Banjaluka. Izvršeno je 77 letova i izbačeno 70 tona vode i utrošeno je četiri sata i 30 minuta leta“, dodao je Kusturić.

On je naveo da je gašenje požara otežano zbog visoke temperature vazduha pa su i piloti i tehnika operacije izvodili do krajnjih operativnih granica, uz maksimalna naprezanja.

„Pomoć u gašenju požara omogućili su pripadnici Republičke uprave civilne zaštite, koji su u Vrbanji instalirali bazen za vodu, iz kog su pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske zahvatali vodu, jer je vodostaj reke Vrbanje i reke Vrbas, nedovoljan da bi se voda mogla zahvatati iz tih reka“, istakao je Kusturić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar