U trendu

Ugroženo učešće austrijske vojske u Kforu i Euforu

BEČ – Austrijska vojska ima velike probleme da pronađe dovoljno vojnika za međunarodne misije na Balkanu, a ti problemi nisu novi, ali postaju sve veći, proizilazi iz interne analize o učešću u mirovnim misijama u koji je imala uvid agencija APA.

Na osnovu toga ugroženo je učešće u misijama Kfor na Kosovu i Eufor/Althea u Bosni i Hercegovini.

Posebno dramatična situacija je u vezi medicinskog osoblja.

Stepen popunjenost kontingenta austrijske vojske na Kosovu trenutno je na 78 odsto, i nedostaje 81 vojnik.

Što se tiče pripadnika saniteta popunjenost je na svega 36 odsto, te ima svega pet umesto 14.

U okviru austrijskog kontingenta nema nijednog lekara na licu mesta, pa zato de fakto santitet nije spreman da deluje.

U internom dokumentu se upozorava, da austrijskoj vojsci preti opasnost od negativne reputacije.

„Ispunjavanje zadataka AUTCON46/KFOR se ocenjuje ugroženim. Zbog nedostatka ljudi na važnim funkcijama ne može se osigurati normalno delovanje u određenim segmentima“, navodi se u izveštaju.

U BiH, gde je austrijska vojska od 2004. deo mirovne misije, popunjenost austrijskog kontingenta je na 78 odsto, a i tamo je veliki problem sanitet.

„Ispunjavanje zadataka se, zbog nedostatka osoblja u sanitetu, ocenjuje fragilnim i negativno se odražava na rad u EUFOR-u“, dodaje se u dokumentu.

Iz Ministarstva odbrane ističu da su pokrenute pojačane mere za regrutovanje kadrova, ali da za misije koje dugo traju pada atraktivnost.

„Pri tom je zdravstvena opskrba naših vojnika u fokusu, ali i vojska nije pošteđena nedostatkom lekara. Problem smo prepoznali pre izvesnog vremena i radimo na rešavanju“, ukazuju iz Ministarstva.

Navode da će srednjeročno biti rešen problem nedostajućeg osoblja u austrijskom kontingentu Kfora, time što će od oktobra lovački bataljon 25 iz Klagenfurta biti upućen potpuno popunjeni bataljon profesionalnih vojnika na Kosovo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar