U trendu

Uhapsen osumnjiceni za planiranje otmice nemackog ministra

BERLIN – Nemačka policija privela je četvoricu nemačkih državljana osumnjičenih da su planirali otmicu ministra zdravlja Karla Lauterbaha i uništavanje elektroenergetskih objekata kako bi izazvali nestanak struje širom zemlje.

„Veruje se da su se dvojica glavnih osumnjičenih dogovorili sa drugima da izvrše napad na saveznog ministra zdravlja“, saopštio je danas portparol tužilaštva u Koblencu, potvrđujući izveštaj nemačkog javnog servisa ARD, prenosi Rojters.

Osumnjičeni koji su privedeni ove nedelje povezani su sa organizacijama koje su protestovale protiv ograničenja kovid-19, kao i sa ekstremno desnim pokretom „Rajhsburger“, koji negira postojanje moderne nemačke države, saopštilo je tužilaštvo.

Kako se navodi, oni su komunicirali na internetu u grupi pod nazivom „Ujedinjene patriote“, i „nameravali su da izazovu situaciju nalik građanskom ratu i na kraju zbace demokratski sistem u Nemačkoj“.

Vlasti su u sredu pretresle 20 nekretnina u nekoliko nemačkih država, zaplenivši više komada oružja, municiju i gotovinu u evrima i stranoj valuti, kao i zlatne poluge i srebrne novčiće.

Pronašli su i falsifikovane potvrde o vakcinaciji i kovid-testove, saopštila je kancelarija tužilaštva.

Kancelarija je zatražila od sudije da izda naloge za hapšenje četvorice pritvorenih osumnjičenih, dok se peti osumnjičeni nalazi još na slobodi, prenosi Rojters.

Zavera za otmicu Lauterbaha je poslednja u nizu incidenata koji ističu nezadovoljstvo nekih Nemaca zbog strogih ograničenja za osobe koji nisu vakcinisane protiv korona virusa i predloga da se opšta imunizacija proglasi obaveznom, a u decembru je policija osujetila zaveru antivaksera koji su planirali da ubiju premijera Saksonije u istočnoj Nemačkoj, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.