U trendu

Uhapšen Srbin sa hrvatskim državljanstvom za ratni zločin

ZAGREB – Državljanin Hrvatske srpske nacionalnosti (65), koji živi u Beogradu, uhapšen je na graničnom prelazu Tovarnik, zbog sumnje da je činio ratne zločine tokom 1991. i 1992. godine.

Kako je saopštila policija on je uhapšen pre dva dana u večernjim satima kada je pokušao da uđe u Hrvatsku.

„Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-sremske su, u saradnji sa Županijskim državnim tužilaštvom u Osijeku, nad uhapšenim sproveli kriminalističko istraživanje i utvrdili osnovanu sumnju da je u razdoblju od novembra 1991. do aprila 1992. godine za vreme oružanog sukoba na teritoriju Hrvatske između oružanih snaga Hrvatske vojske i policije i naoružanih paravojnih formacija pobunjenih Srba i oružanih snaga JNA“, navodi se u saopštenju policije i dodaje:

„U logorima osnovanim u Republici Srbiji, u blizini mesta Stajićevo, u Sremskoj Mitrovici i Nišu, u koje je s područja Republike Hrvatske dovedeno i zatočeno više stotina pripadnika oružanih jedinica Republike Hrvatske, kao ispitivač, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, prilikom ispitivanja verbalno i telesno zlostavljao zarobljenike, udarajući ih palicom po svim delovima tela dok nije dobio zadovoljavajući iskaz, pri čemu im je zadavao velike patnje i ozlede telesnog integriteta“, preneo je hrvatski portal Index.

Protiv osumnjičenog 65-godišnjaka nadležnom Županijskom državnom tužilaštvu u Osijeku podneta je krivična prijava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar