U trendu

Uhapšen zbog ubistva hrvatskog drzavljanina 1992. u Baranji

ZAGREB – Osječko-baranjska policija je, zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Baranji 1992. godine, uhapsila 61-godišnjeg muškarca, bivšeg pripadnika Specijalne jedinice policije SAO Krajine a istražni sudija mu je odredio istražni zatvor.

Osumnjičeni je uhapšen u subotu, 5. februara, a kriminalističkom istragom je utvrđeno da je sredinom marta 1992. godine na području Vardarca, tada kao 31-godišnjak brutalno fizički i psihički zlostavljao i nakon toga ubio 47-godišnjeg hrvatskog državljanina, prenosi Hina.

Policija ga je nakon kriminalističkog istraživanja predala pritvorskom nadzorniku i prijavila Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navodi policija.

Tužilaštvo je za pritvorenika predložilo istražni zatvor, a istražni sudija Županijskog suda u Osijeku je „utvrdio postojanje osnovane sumnje“ da je 61-godišnjak teško zlostavljao dva civila tokom rata na području Baranje kao pripadnik „Specijalne jedinice policije SAO Krajine“, koja bi počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopštio je sud.

Okrivljenom je određen jednomesečni istražni zatvor iz straha ha da bi mogao da postane nedostupan hrvatskim pravosudnim organima i da bi ometao istragu uticajem na svedoke koji ga terete a koje lično poznaje, rekao je portparol suda Miroslav Rožac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.