U trendu

Uhapšeni lideri valdajuće stranke u Mjanmaru

NEJPJIDO – Predsednica vladajuće stranke Mjanmara Aung San Su Ći i drugi visoki zvaničnici Nacionalne lige demokrata (NLD) uhapšeni su u raciji rano jutros po loklanom vremenu, saopštio je portparol te partije.

Ovaj potez usledio je nakon što su danima rasle tenzije između civilne vlade i jake vojne struje, za koju se verovalo da bi mogla da izvede vojni puč zbog nedavnih izbora za koje je vojska tvrdila da su dobijeni prevarom, javlja Rojters.

Portparol vladajuće partije Mio Niunt rekao je Rojtersu u telefonskom razgovoru da su lider partije i državni savetnik Su Ći, predsednik države Vin Mint i druge vođe NLD „odvedene“ u ranim jutarnjim satima.

„Želim da kažem našim ljudima da ne reaguju ishitreno i da apelujem da se drže zakona“, rekao je portparol i dodao da očekuje da će i on biti uhapšen.

Vojne pretnje i strah od vojnog puča zaseinli su planirani početak rada parlamenta nakon izbora, navodi Rojters.

Vojska, u zemlji poznata kao „Tatmadav“, u petak je na Fejsbuku saopštila da „kategorički negira“ ometanje demokratske tranzicije i upozorila svestku diplomatsku zajednicu „da ne iznosi naprečac pretpostavke o stanju“ u državi.

Saopštenje vojske dolazi dan nakon što su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u Mjanmaru.

Tom državom je, kako dodaje Rojters, vladala vojska 49 godina nakon puča 1962. godine.

Političke tenzije u zemlji su eskalirale prošle nedelje kada je porparol vojske odbio da isključi mogućnost puča, samo nekoliko dana uoči sazivanja novog parlamenta, i upozorio da bi oružane snage mogle da preduzmu akciju ukoliko se ne razmotre njihove žalbe koje ukazuju na izbornu krađu.

Izborna komisija Mjanmara odbacila je u četvrtak navode vojske o izbornim prevarama i saopštila da nije bilo dovoljno velikih nepravilnosti da utiču na kredibilitet rezultata glasanja, a obnovljeni navodi vojske o nepravilnostima na izborima, na kojima je NLD osvojio 83 odsto mesta, doveli su do najdirektnije konfrontacije između vlade i vojske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)