U trendu

Uhapšeni terorista odgovaran za ubistva i bombaške napade

DŽAKARTA – Policija Indonezije saopštila je danas da je Aris Sumarsono, terorista koji je uhapšen prošle nedelje vojni zapovednik grupe „Džama islamija“, povezane sa Al kaidom, te da je odgovoran za više smrtonosnih napada i sukoba u toj zemlji.

Sumarsonoa, poznatog i kao Zulkarnaen, u četvrtak je uhapsila antiteroristička policija tokom pretresa kuće u okrugu Istočni Lampung na ostrvu Sumatra.

„On je vojni zapovednik Džama islamije“, rekao je portparol Nacionalne policije Ahmad Ramadan na konferenciji za novinare u glavnom gradu Džakarti i naglasio da se Zulkarnaen, po zanimanju biolog, na policijskoj poternici nalazi18 godina, prenosi AP
„On je među prvim indonežanskim militantima otišao u Avganistan 1980-ih na obuku, bio je instruktor na tamošnjoj vojnoj akademiji sedam godina“, rekao je Ramadan.

Ramadan je rekao i da se Zulkarnaen sumnjiči da je umešan u pravljenje bombi korišćenih u nizu napada, uključujući bombaške napade na Baliju 2002, u kojima je ubijeno 202 ljudi, uglavnom stranih turista, i napad na hotel „ JW Marriott“ u Džakartikoji kada je ubieno 12.

Zulkarnaen je takođe bio organizator bombaškog napada na službenu rezidenciju filipinskog ambasadora u Džakarti 2000. godine u kojem su ubijene dve osobe, samoubilačkog napada 2004. godine ispred australijske ambasade koji je usmrtio devet ljudi i bombaškog napada na Baliju 2005. u kome je nastradalo 20 ljudi, rekao je portparol policije .

Od maja 2005. godine, Zulkarnaen se nalazi na crnoj listi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog povezanosti sa Al Kaidom i sa Osamom bin Ladenom ili talibanima.

Savet bezbednosti označio je Zulkarnaena kao jednog od predstavnika Al Kaide u jugoistočnoj Aziji, a Američki program „Nagrade za pravdu“ ponudio je pet miliona dolara za njegovo hvatanje. Bio je jedini Indonežanin na njihovoj listi, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.