U trendu

Uhapšeno pet policajaca u Rusiji zbog podmetanja droge novinaru (VIDEO)

Ruske vlasti pritvorile su danas petoricu bivših policajaca umešanih u sporno hapšenje istaknutog istraşivačkog novinara prošle godine.

Ivan Golunov (37) uhapÅ¡en je u junu 2019, u Moskvi pod optuÅŸbom za trgovinu drogom koju je odbacio kao laÅŸnu. Novinar je tvrdio da mu je drogu u ranac i stan podmetnula policija, sveteći mu se zbog toga Å¡to je istraÅŸivao korupciju medju moskovskim zvaničnicima.

Nekoliko dana po njegovom hapšenju, u Rusiji su izbili masovni protesti, a potom su odbačene optuşbe protiv Golunova jer je drşava priznala da nema dovoljno dokaza.

Golunov i njegov kolega iz nezavisnog portala „Meduza“ obećali su tada da će privesti pravdi one koji su organizovali orkestrirano hapÅ¡enje.

Pritvaranje policajaca usledilo je skoro sedam meseci posle puštanja Golunova i pokretanja istrage o njegovom hapšenju.

Istraşni komitet je saopštio da je pet bivših policajaca sada na ispitivanju.

Golunov se više puta şalio da policija opstruira istragu. On je u novembru bezuspešno tuşio policiju da ne preduzima ništa u vezi s tim slučajem. U isto vreme njegovi advokati su otkrili da je istraga označena kao tajna, što policija u Rusiji retko čini kada je reč o krivičnim predmetima koji nisu označeni kao drşavna tajna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.