Ujedinjene nacije zabrinute zbog tenzija na Kosovu

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zabrinut je zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao je na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede.

On je to napisao u najnovijem izveštaju koji će se pred Savetom bezbednosti UN naći 10. juna i zatražio da se bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga.

Kako se navodi u izveštaju, ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti, prenosi RTS.

Gutereš je u izveštaju naveo da su takse na proizvode iz centralne Srbije još uvek na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko Priština ne ukine te takse.

On navodi i da od prethodnog izveštaja nije održan ni jedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Gutereš je u izveštaju naveo i da su se u poslednjih šest meseci na KiM vratile 43 osobe, od čega su 34 Srbi.

Navodi se i da je u poslednjih šest meseci zabeleženo i nekoliko incidenata u etnički mešovitim sredinama, pa je sredinom januara u selu Novak kod Prizrena oštećena škola u koju većinom idu srpska deca, dok je napadač, koga su UN identifikovale kao Albanca, u februaru oštetio spomen-ploču dvojici srpskih novinara koji su nestali 1998. godine.

„12. aprila u okolini sela Donji Jasenovik ođeknula je eksplozija u kojoj su oštećena dva vozila i kancelarija“, naveo je Gutereš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.