Ukidaju se šengenske vize za Kosovo, Tursku, Ukrajinu i Gruziju

Evropska komisija (EK) će u sredu dati preporuku da se ukine EU šengenski režim viza za stanovnike Kosova, Turske, Ukrajine i Gruzije, što treba da potvrde Savet ministara EU i Evropski parlament.

To se očekuje, preneli su agenciji Beta izvori u Evropskoj komisiji u Briselu, jer je EK ustanovila da su vlasti u Prištini, Ankari, Kijevu i Tbilisiju ispunile bitne uslove za ukidanje obaveze da njihovi gradjani traže vizu ako radi boravka od najviše tri meseca putuju u zemlje šengenskog prostora Evropske unije.

Celokupni postupak uvodjenja režima EU bez viza bi mogao biti okončan u roku od šest meseci, a do tada Kosovo, Turska, Ukrajina i Gruzija moraju ispuniti još neke preostale uslove.

U poslednjem izveštaju EK je u decembru prošle godine ocenila da vlasti u Prištini sporo napreduju u ispunjavanju ključnih uslova  –  slamanja korupcije, organizovanog kriminala i ilegalne imigracije.

Nemačka i još neke članice su izrazile bojazan da će doći do povećanog priliva ilegalnih imigranata s Kosova, ako vlasti u Prištini ne dokažu da su sprovele sve mere da se to spreči, ukljujući vraćanje ilegalnih imigranata na Kosovo, na osnovu ugovora o readmisiji izmedju Prištine i članica EU.

Prošle godine je, prema statistici EU, u Nemačkoj 30.000 žitelja Kosova zatražilo azil u Nemačkoj, ali je samo veoma malom broju to i odobreno.

EK je u decembarskoj izveštaju naglasila da su „ključni prioriteti u dijalogu o viznoj liberalizaciji postavljanje dovoljnog broja sudija u sudske odseke za krupni organizovani kriminal, rezultati u istragama, presudama i zapleni imovine u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije“. Takodje je predočila da je bitno da se obezbedi nezavisnost tela za javne nabavke i za nadzor tih nabavki.

Pored ostalog je predočeno i da će „EK nadzirati napredak u ratifikaciji graničnog sporazuma Kosova s Crnom Gorom pre nego što se ukine obavezna viza za žitelje Kosova“.

Preporuka EK da se ukinu šengenske vize EU za Tursku je deo dogovora Unije i vlade u Ankari o zaustavljanju nekontrolisanog masovnog priliva imigranata preko tursko-grčke, a time i spoljne, šengenske granice EU, za šta su evropska dvadesetosmorica Turskoj odobrila i pomoć od đest milijardi evra za zbrinjavanje sirijskih izbeglica na turskoj teritoriji.

Ako do jeseni Kosovo, Turska, Ukrajina i Gruzija ispune sve uslove za ukidanje šengenskih viza, to će značiti da će novih ukupno 127 miliona lica, žitelja tih zemalja, moći da na tri meseca, a u roku od svakih šest meseci, dolaze u zemlje Unije koje su članice šengenskog prostora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.