U trendu

Ukinuta oslobađajuća presuda turskom biznismenu Kavali

ISTANBUL – Turski apelacioni sud ukinuo je danas oslobađajuću presudu za devet osoba, uključujući filantropa Osmana Kavalu, u slučaju povezanom sa protestima širom zemlje 2013. godine, javlja Rojters.

Među razlozima za ukidanje oslobađajuće presude, sud je naveo da neki dokazi nisu bili uključeni u obrazloženje presude, te da bi tokom presude trebalo razmotriti i drugi slučaj protiv Kavale. Reč je o demonstracijama 2013. kada su hiljade ljudi protestovale u Istanbulu i drugim gradovima protiv planova tadašnjeg premijera Erdogana za gradnju replike osmanske kasarne u gradskom parku Gezi.

Slučaj je prošlog februara završen iznenađujućom oslobađajućom presudom za devet optuženih zbog nedovoljnih dokaza, a među oslobođenima je bio i filantrop biznismen Kavala, koji je optužen da je finansirao proteste.

On je, međutim, ostao u zatvoru zbog optužbi povezanih sa neuspelim pokušajem puča 2016. godine, uprkos tome što je Evropski sud za ljudska prava tražio njegovo puštanje na slobodu.

Kritičari kažu da je tursko pravosuđe iskorišćeno da kazni Erdoganove protivnike, dok predsednik i njegova AK stranka tvrde da su sudovi nezavisni u odlučivanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.