U trendu

UKR: Brod sa zitom nije isplovio za Etiopiju zbog blokade RUS

KIJEV – Brod Ikaria Angel sa 40.000 tona žita za Etiopiju u okviru Svetskog programa UN za hranu nije danas mogao da napusti ukrajinsku luku, pošto se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka, izjavio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov.

On je na Tviteru napisao da su ti proizvodi bili namenjeni narodu Etiopije, koji je na ivici gladi, ali da je zbog ruskog blokiranja „žitnog koridora“ izvoz nemoguć, prenosi Interfaks Ukrajina.

Rusija se juče povukla iz sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka, navodeći kao razlog napad Ukrajine dronovima na brodove Crnomorske flote i civilne brodove koji su uključeni u obezbeđenje „žitnog koridora“.

Predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o stvaranju morskog koridora za izvoz ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru, na period od 120 dana.

Od 29. oktobra 403 broda su napustila ukrajinske luke sa 9,1 milion tona poljoprivrednih proizvoda za Aziju, Evropu i Afriku, navodi Interfaks Ukrajina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.