U trendu

Ukrajina, Gruzija i Moldavija lobirale za članstvo u EU

BRISEL – Lideri Ukrajine, Gruzije i Moldavije lobirali su danas u Evropskoj uniji na samitu Istocnog partnerstva da im se dozvoli da otpočnu pregovore o pridruživanju Uniji, ali za sada mogu da očekuju samo da dobiju uveravanja za podršku protiv svake moguće ruske agresije, prenosi Rojters.

„Naš cilj je punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, rekao je ukrajinski predsednik Zelenski posle sastanka sa predsedavajućim samita EU Šarlom Mišelom.

Obraćajući se u sedištu NATO, gruzijski premijer Irakli Garibašvili je takođe pozvao Zapad da dozvoli njegovoj zemlji da uđe u Atlantski savez, što je cilj kojem teži i Ukrajina.

Predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je Rojtersu u utorak da njena zemlja teži da se pridruži EU, o čemu je obavestila i Rusiju.

Današnji samit EU-Istočno partnerstvo, koje obuhvata šest zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, okupio je u Briselu lidere Ukrajine, Gruzije, Jermenije, Azerbajdžana i Moldavije, a predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nije učestvovao zbog pogoršanih odnosa Brisela s Minskom, koji EU optužuje za hibridni napad slanjem hiljada izbeglica s Bliskog istoka na istočne granice Unije.

Od njih šest, Gruzija, Moldavija i Ukrajina imaju nerešene teritorijalne sporove sa Moskvom, dok lideri Jermenije i Azerbejdžana koji prisustvuju samitu ne traže članstvo u EU, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar