U trendu

Ukrajina očekuje da započne evakuaciju iz Mariupolja

KIJEV – Ukrajina se nada da će humanitarni koridor za civile biti uspešno otvoren, kako bi mogli danas da napuste opkoljeni lučki grad Mariupolj, izjavila je potpredsednica vlade Irina Vereščuk.

Napori da se obezbedi bezbedan prolaz zarobljenim stanovnicima Mariupolja više puta su osujećeni ove nedelje, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je 100.000 ljudi evakuisano u poslednja dva dana iz sedam gradova pod blokadom na severu i u centralnom delu zemlje, uključujući i predgrađe prestonice Kijeva, ali da ruske snage i dalje ne dozvoljavaju da se evakuacija sprovede u lučkom gradu Mariupolju.

Zelenski je danas rekao da je rusko odbijanje da se dozvoli evakuacija iz Mariupolja, na jugu Ukrajine, „otvoreni i direktni teror“, prenosi Rojters.

Šef ruskog centra nacionalne odbrane, Mihail Micinzev najavio je juče da će Rusija jednostrano otvoriti humanitarne koridore iz područja specijalne vojne operacije u Ukrajini svakog narednog dana.

„Zvanično saopštavamo da će humanitarni koridori u pravcu Rusije biti unilateralno otvoreni bez bilo kakvih sporazuma i to od 10 sati ujutru svakog dana“, kazao je on, prenosi TAS S.

Koridori će biti otvoreni iz pet gradova, dodao je ruski zvaničnik, prenose agencije RIA i Interfaks.

To su Kijev, Sumi, Harkov, Marijupolj i Černihiv. Stanovnici će moći da odatle odu u Rusiju ili u neke druge gradove u Ukrajini, naveo je Micinzev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.