U trendu

Ukrajina odbila pregovore o Donbasu u Minsku

KIJEV – Delegacja Ukrajine neće ići u Minsk na pregovore Trilateralne kontakt-grupi o Donbasu, izjavio je ministar za pitanja privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Aleksej Reznikov.

On je za TV ICTV rekao da Kijev neće učestvovati na zasedanju Trilateralne kontakt-grupe ako ođednom bude ukinut karantin i ako bude predloženo da konsultacije, kao i ranije, budu nastavljene u Minsku, prenosi RIA Novosti.

„Objasnili smo da ukrajinska delegacija neće slati svoje članove delegacije u Minsk. Da bi to bilo sprovedeno, moraće da potraže drugu zemlju, drugi grad“, rekao je Reznikov.

On je istakao da razlog nisu protesti u Minsku, nego to što je, prema njegovoj oceni, Belorusija pod uticajem Rusije. Reznikov je rekao da Ukrajina nema poverenja u tu zemlju.

Šef delegacije Kijeva u Trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas i prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk prethodno je izjavio da ne isključuje mogućnost prenosa pregovora iz Belorusije u Švedsku, ukoliko propadne prilika za vođenje dijaloga u Minsku zbog protesta, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, opunomoćenik samoproglašene Donjecke Narodne Republike u kontakt-grupi za rešavanje sukoba u regionu, ministarka spoljnih poslova DNR Natalija Nikonorova izjavila je da postoji prilično velika verovatnoća da se obnove aktivna vojna dejstva u Donbasu.

„Sudeći po javim izjavama i postupcima koje preduzima Ukrajina, verovatnoća da se to dogodi veća je nego prošle godine“, rekla je je Nikonorova.

Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući upotrebu minobacača, a strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.