U trendu

Ukrajina osniva komisiju za istragu saradnje zvaničnik sa RF

MOSKVA – Zakonodavci ukrajinske Vrhovne rade iz stranke „Sluga naroda” pokrenuli su osnivanje privremene istražne komisije (TIC) za istragu saradnje sadašnjih i bivših ukrajinskih zvaničnika sa Rusijom, objavio je danas prvi zamenik predsednika „Sluga naroda” Aleksandar Kornienko.
„TIC mora istražiti aktivnost svih zvaničnika – i prethodne administracije, a možda i sadašnje, u vezi sa mogućim akcijama i saradnjom sa državom agresorom“, rekao je Kornienko, prenosi Tas s.
Prema zvaničniku, „u poslednje vreme se u vezi s tim pojavilo mnogo informacija“, posebno zahvaljujući aktivnim naporima Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu i Službe bezbednosti Ukrajine (S SU).
„Takođe je neophodno istražiti takozvane snimke Surkov-Medvedčuk, kako bi se utvrdilo da li je prethodna administracija, prethodni predsednik, umešan u aktivnosti Medvedčuka i Surkova“, dodao je Kornienko.

Istakao je da će TIC istražiti sporazum Rusije i Ukrajine o produženju boravka crnomorske flote Rusije na Krimu do 2042. godine u zamenu za popust za ruski prirodni gas.

S SU je već ispitao lidera OPFL-a Viktora Medvedčuka u okviru slučaja veleizdaje, koji uključuje zapise o razgovorima, navodno, između Medvedčuka i bivšeg pomoćnika predsednika Vladislava Surkova, objavljene 2014. Oni su razgovarali o snabdevanju Krima energijom i razmeni zatvorenika sa Donbasom.

U februaru 2019. ukrajinsko tužilaštvo pokrenulo je postupak protiv Medvedčuka zbog optužbi za separatizam i izdaju. Slučaj je pokrenut zbog govora Medvedčuka na skupštini stranke, gde je izrazio neophodnost uspostavljanja „autonomne regije Donbas“ sa sopstvenim parlamentom i vladom, navodi Tas s.
Na snimcima se pominje i bivši predsednik Pjotr Porošenko, koji je, prema Medvedčuku, bio taj koji mu je ponudio da pregovara o razmeni zatvorenika. Prema izveštaju medija, Porošenko je dva puta pozvan na svedočenje, ali se nije pojavio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.