U trendu

Ukrajina: Pritvaranje našeg konzula u Rusiji nova provokacija Moskve

Ukrajina je danas saopštila da pritvaranje njenog diplomate u Rusiji predstavlja novu provokaciju Moskve i najavila da će reagovati na odgovarajući način.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko rekao je da jučerašnje privodjenje ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonjuka od ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) predstavlja „provokativan postupak“ Moskve, prenela je Ambasada Ukrajine u Srbiji.

„To je još jedna provokacija FSB u pozadini destabilizirajućih akcija države agresora, Rusije“, naveo je Nikolenko.

Dodao je da je Sosonjuk oslobodjen i da se nalazi u diplomatskoj misiji Ukrajine u Sankt Peterburgu.

„Okolnosti pritvora se razjašnjavaju. Ukrajinska strana će u bliskoj budućnosti odlučiti o obliku odgovora na ovu provokaciju, uzimajući u obzir postojeću praksu“, dodao je Nikolenko.

Rusija je juče privela Sosonjuka zbog navodnog dobijanja poverljive informacije iz baze FSB.

Vodeća obaveštajna agencija Rusije saopštila je danas da je Sosonjuk uhapšen tokom sastanka s državljaninom Rusije na kojem je dobio „informaciju poverljive prirode koja se nalazi u bazama bezbednosnih agencija i FSB“.

Sosonjuk je uhapšen u vreme sve većih tenzija izmedju Rusije i Ukrajine, nakon gomilanja ruskih vojnika duž granice sa istočnim delom Ukrajine, koji je pod kontrolom proruskih separatista, podržanih od Moskve.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski juče je o rastu tenzija razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Oni su zajedno pozvali na povlačenje vojnika Rusije sa rusko-ukrajinske granice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.