U trendu

Ukrajina: Rusija izvršila nove udare u regionu Zaporožja

KIJEV – Rusija je izvela artiljerijske i vazdušne udare u regionu Zaporožja, saopštio je danas ukrajinski Generalštab, a nove borbe u blizini najveće nuklearne elektrane u Evropi obnavljaju strah od katastrofalnog nuklearnog incidenta, prenosi Rojters.

Ukrajina je saopštila da je Rusija gađala artiljerijom i izvela vazdušne udare u nekoliko gradova u regionu Zaporožja, gde su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu, ubrzo nakon što su izvršile napad na Ukrajinu 24. februara.

Artiljerijska i raketna vatra u blizini kompleksa nuklearnih reaktora Zaporožje, na južnoj obali reke Dnjepar, dovela je do poziva na demilitarizaciju tog područja.

Ukrajinci koji žive u blizini strahuju da bi granate mogle da pogode jedan od šest reaktora elektrane, što bi izazvalo katastrofalne posledice, navodi Rojters.

Obe strane optužuju se međusobno za česta granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, a Kijev tvrdi da je Moskva tu stacionirala trupe i vojnu opremu, dok Rusija to poriče i optužuje Ukrajinu da gađa Zaporožje dronovima.

Rusija je zatražila da se danas održi sastanak Saveta bezbednosti UN na kojem bi se razgovaralo o nukleranoj elektrani u Zaporožju, izvestila je ruska novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na zamenika ambasadora u UN Dmitrija Poljanskog.

Napadi o kojima je Kijev izvestio dogodili su se uoči Dana nezavisnosti Ukrajine, koji se obeležava sutra, a ukrajinske vlasti su zabranile od ponedeljka do četvrtka javne proslave zbog pretnji od novih udara, navodi britanska agencija.

Ambasada SAD u Kijevu je upozorila u saopštenju na ruske planove da u narednim danima napadne civilnu i državnu infrastrukturu, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.