U trendu

Ukrajina sprema predlog rezolucije UN; Moskva želi da razgovara „bez preduslova“

KIJEV – Pristalice Ukrajine u Ujedinjenim nacijama će predložiti rezoluciju u kojoj se naglašava potreba za mirom koji garantuje ukrajinski „suverenitet, nezavisnost, nedeljivost i teritorijalni integritet“.

Prema agenciji AP, koja je imala uvid u tekst ovog predloga, rezolucija je opširnija i manje detaljna nego plan koji je predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski predstavio na novembarskom samitu grupe G20.

Na taj način Ukrajina i njeni savezenci žele da zadobiju veliku podršku u Ujedinjenim nacijama i dobiju maksimum od 193 moguća glasa država članica, izajvile su diplomate Ujedinjenih nacija koje su želele da ostanu anonimne.

Sednica Ujedinjenih nacija o Ukrajini će početi 22. februara, a očekuje se da će glasanje doći na red dan kasnije.

ZAMENIK RUSKOG MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA Sergej Veršinjin izjavio je da je Rusija spremna za razgovore sa Ukrajinom, ali bez preduslova i na osnovu sadašnje realnosti.

„Bilo je pregovora i ranije, sećate se Minska i Istanbula. Sećate se i da ih je Ukrajina prekršila, ali znate da to nije bila odluka Kijeva. Odluke su donete u drugim prestonicama, pre svega u Vašingtonu i Briselu. Njih treba pitati,“ izjavio je Veršinjin, prenosi TAŠ.

Na pitanje da li mirovni pregovori treba da se vode tokom mandata američkog presednika Džoa Bajdena, Veršinjin je rekao da je ruska pozicija jasna, a da bi voleo da „Bajden i njegovo okruženje“ budu razumni.

SIRENE za vazdušnu uzbunu jutros su se čule u ukrajinskim oblastima Povltava, Sumi i Harkov.

Tri energetska postrojenja u oblasti Dnjepropetrovsk su uništena, saopštio je guverner ove oblasti Serhej Lisak na Telegramu, prenosi TAŠ.

Požari i razaranje su svuda, dodao je Lisak.

UKRAJINSKA PVO saopštila je da je tokom prethodne noći oborila 20 iranskih kamikaze dronova Šahid.

Prema ovom saopštenju, projektili su ispaljeni sa istočne obale Azovskog mora, a meta im je bila ukrajinska infrastruktura, prenosi Kijev independent.

UKRAJINSKE trupe su tokom proteklog dana 36 puta granatirale teritoriju takozvane Donjecke narodne republike (DNR), ispalivši ukupno 246 granata različitog kalibra, saopštilo je predstavništvo republike takozvane DNR.

„U pravcu Donjecka neprijatelj je ispalio 16 granata kalibra 155 mm. U pravcu Svetlodara– jedno granatiranje kalibrom 155 mm. U Gorlovskom – 18 granatiranja kalibrom 155 i 152, i minobacačima kalibra 120 i 82 mm. Na Jasinovacki – jedno granatiranje iz artiljerije kalibra 155 mm, “ preciziralo je predsedništvo takozvane DNR na svom Telegram kanalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.