U trendu

Ukrajina u ratu obeležava 31 godinu od sticanja nezavisnosti

KIJEV – Ukrajina danas obeležava 31 godinu od proglašenja nezavisnosti, a praznik, koji „pada“ i na šest meseci od početka ruske invazije 24. februara, biće proslavljen bez organizovanih svečanosti i pod pretnjom napada sa kopna, vazduha i mora, prenosi Rojters.

Leonid Kravčuk, lider Sovjetske Republike Ukrajine, 1991. godine proglasio je nezavisnost od Sovjetskog saveza, a na referendumu i predsedničkim izborima Ukrajinci su podržali nezavisnost i izabrali Kravčuka za predsednika.

Javna okupljanja su danas zabranjena u glavnom gradu Kijevu povodom ove godišnjice, a policijski čas je na snazi na liniji fronta u Harkovu, gradu na istoku zemlje koji trpi višemesečno granatiranje, navodi britanska agencija.

Ukrajinske vlasti su izložile olupine izgorelih ruskih tenkova i oklopnih vozila kao ratne trofeje u centru Kijeva, u znak prkosa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je juče na mogućnost „odvratnih ruskih provokacija“, a vlasti su pozvale ljude da ozbiljno shvate upozorenja o vazdušnim napadima.

„Borimo se protiv najstrašnije pretnje našoj državnosti istovremeno kada smo postigli najveći nivo nacionalnog jedinstva“, rekao je Zelenski u večernjem obraćanju.

On je ranije u utorak poručio predstavnicima oko 60 država i međunarodnih organizacija koji prisustvuju virtuelnom samitu o Krimu, da će Kijev isterati ruske snage sa poluostrva na bilo koji način, bez prethodnog konsultovanja sa drugim zemljama.

Tokom rata u Ukrajini ubijeno je hiljade civila, trećina od 41 miliona ukrajinskih stanovnika prisiljena je da napusti svoje domove, mnogi gradovi su pretvoreni ruševinama, a zbog sukoba su uzdrmana i svetska tržišta, navodi Rojters.

Ukrajinske oružane snage saopštile su da je do sada u ratu ubijeno skoro 9.000 vojnika, dok Rusija nije objavila svoje gubitke, ali američke obaveštajne službe procenjuju 15.000 ubijenih ruskih vojnika u, kako Moskva naziva „specijalnoj vojnoj operaciji“ za „denacifikaciju“ Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar