U trendu

Ukrajina: Visoki zvanicnici suspedovani zbog istrage o izdaji

KIJEV – Dvoje visokih funkcionera, državna tužiteljka i šef bezbednosne službe Irina Venediktova i Ivan Bakanov suspendovani su zbog istrage, ali nisu zvanično smenjeni, rekao je u ponedeljak zvaničnik iz njegovog kabineta, prenosi Rojters.

Ranije je bilo objavljeno da ih je smenio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je, naime, u nedelju saopštio da je Ivan Bakanov smenjen s vodećeg položaja u Službi bezbenosti Ukrajine, poznate kao SBU, a Irina Venediktova je s mesta državnog tužioca, uz obrazloženje da je su u njihovim resorima zabeleženi brojni slučajevi saradnje s Rusijom.

Andrij Smirnov, zamenik šefa predsedničkog kabineta, rekao je za ukrajinsku televiziju da je Venediktova suspendovana, a da je Bakanov „privremeno udaljen sa svojih dužnosti“ dok se sprovode provere i istrage, navodi britanska agencija.

Na pitanje da li bi oni mogli da se vrate na svoja radna mesta ako ih istraga oslobodi, Smirnov je rekao da takva mogućnost postoji.

„Živimo u zemlji u kojoj se poštuju zakoni i naravno da mogu da zamislim takvu mogućnost“, naveo je Smirnov.

Naredbe o razrešenju Bakanova, prijatelja Zelenskog iz detinjstva i Venediktove, koja je zadužena za „procesuiranje ruskih ratnih zločina u Ukrajini“, objavljeni su sinoć na zvaičnom sajtu predsednika, prenosi Rojters.

Zelenski je u odvojenoj objavi na platformi Telegram naveo da je više od 60 zvaničnika iz kancelarije tužioca i Službe za državnu bezbednost radilo protiv Ukrajine na teritorijama koje je okupirala Rusija.

Dodao je da je u službama na čejem su čelu bili Bakanov i Venediktova registrovan 651 slučaj izdaje i saradnje sa neprijateljem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar