U trendu

Ukrajina: Zatvoreno nekoliko plovnih puteva ka Dunavu

KIJEV – Ukrajinska pogranična straža je zatvorila prošle nedelje nekoliko plovnih puteva ka ušću reke Dunav zbog plutajućih mina u Crnom moru, izjavio je dasnas jedan analitičar agencije za istraživanja i konslating u sferi agro biznisa APK-Inform.

Ukrajinske dunavske luke Izmail i Reni od prošle nedelje su jedine destinacije preko kojih se obavlja izvoz ukrajinskog žita jer su pomorske luke blokirane zbog ruske invazije, prenosi Rojters.

Ukrajina, veliki poljoprivredni proizvođač, izvozila je većinu svoje robe preko morskih luka, ali je od početka ruske invazije u februaru bila prinuđena da izvoz obavlja ili železnicom preko svoje zapadne granice ili preko svojih malih luka na Dunavu.

U izveštaju APK-Inform se kaže da je plovni saobraćaj na Dunavu značajno ograničen „zbog opasnosti od brodskih mina koje su ruske trupe postavile u Crnom moru“.

Ukrajina je ranije optužila Rusku Federaciju za miniranje brodskih puteva u Crnom moru i sprečavanje prolaska brodova ka severozapadnom delu Crnog mora, što je Moskva uvek negirala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar