Ukrajinski premijer smenjen, predsednik traži 'nove mozgove i srca'

Ukrajinski poslanici danas su prihvatili ostavku premijera Oleksija Hončaruka, čiji se rad tokom šestomesečnog mandata našao pod oštrom kritikom predsednika Vladimira Zelenskog.

Članovi partije „Sluga naroda“ predsednika Zelenskog koji ima dominantnu većinu u parlamentu imao je vodeću ulogu u razrešenju Hončaruka.

Glasanje je bilo jasno: 353 „Za“, niko protiv, 40 uzdržanih.

U govoru pred poslanicima pre glasanja, Zelenski je rekao da Hončaruk nije uspeo da zaustavi industrijski pad i nije ispunio ciljeve prikupljanja poreza.

„Potrebni su nam novi mozgovi i nova srca u vladi“‘, rekao je predsednik.

Poslanici će se danas izjašnjavati o Denisu Šmigalu kao novom premijeru, nasledniku Hončaruka.

Šmigal (44) koji je od prošlog meseca vicepremijer, prethodno je bio šef regionalne vlasti zapadnog regiona Ivano-Frankivska.

On je u govoru poslanicima rekao da su „očekivanja gradjana ogromna i da njihovo strpljenje ističe“, dodavši da su nam „rezultati potrebni već danas“.

Nekoliko ključnih ministara takodje je spremno da izgubi posao tokom rasprave u parlamentu.

Oleksi Hončaruk (35) je svoju prvu ostavku podneo u januaru kada je snimljen kako govori da je predsednik Zelenski „TV-zvezda bez političkog iskustva i znanja o ekonomiji“.

Zelenski je to nazvao „neprijatnim“, ali nije smenio Hončaruka.

Promena kabineta dolazi u vreme kada rejting predsednika Zelenskog pada.

Kampanja Zelenskog, posle koje je pobedio na izborima u aprilu prošle godine, zasnivala se na obećanjima da će okončati rat s ruskim separatistima u istočnoj Ukrajini i iskoreniti korupciju u državi.

On je započeo novu rundu pregovora kako bi se rešio sukob i izvršila razmena zarobljenika, ali su se sukobi na istoku nastavili.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.