U trendu

Ukrajinski špijuni preko oglasa jurili osumnjičene Ruse

KIJEV – Ukrajinske vlasti pokušale su da uhvate navodne ruske ratne zločince preko internet oglasa za posao u inostranstvu, ali je akcija osujećena hapšenjem 33 Rusa na teritoriji Belorusije prošle godine, prenosi CNN pozivajući na ukrajinske obaveštajne izvore.

Kako se navodi ukrajinske obaveštajne službe formirale su lažnu privatnu vojnu kompaniju i više od godinu dana su vrbovali Ruse navodno za rad na poslovima obezbeđenja u Venecueli za platu od 5.000 dolara mesečno, ali s namerom da lica osumnjičena za ratne zločine na teritoriji Ukrajine prebace u Kijev i izruče ih sudu.

Ukrajinski bivši obaveštajac koji je govorio za CNN pod uslovom anonimnosti rekao je da su tokom vrbovanja Rusi pričali o svojim životima, što im je omogućilo da ih identifikuju kao učesnike u vojnim operacijama u Donbasu.

On je naveo da je među njima bilo dvoje koji su bili prisutni u trenutnu lansiranja rakete na malezijski “Boing MH-17” koji se srušio u Donbasu 17. jula 2014. godine sa 298 ljudi, a još četvoro su bili članovi grupe koja je odgovorna za uništavanje ukrajinskog vojnog aviona, kada je poginulo najmanje 70 vojnika.

Plan je propao, jer su se umešale vlasti Belorusije koje su privele grupu od 33 ruska državljanina na svojoj teritoriji, za koju su verovali da je u zemlju ušla kako bi se bavila pripremama demonstracija tokom predizborne kampanje i kasnije ih izručila Rusiji.

Rusija negira da je učestvovala u sukobu na istoku Ukrajine kao i da je umešana u pad aviona na letu MH-17 2014. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.