U trendu

Ukrajinski zvaničnici: Iz Azovstalja evakuisano više od 260 boraca

Više od 260 ukrajinskih boraca, među njima i neki koji su teško ranjeni, evakuisano je noćas iz kompleksa čeličane Azovstalj u Marijupolju i odvedeno u oblasti pod ruskom kontrolom, saopštila je ukrajinska vojska.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da su 53 teško ranjena borca odvedena u bolnicu u Novoazovsk, istočno od Marijupolja, a dodatnih 211 boraca evakuisano je do Olenivke humanitarnim koridorom.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je u ponedeljak da je postignut dogovor da ranjeni vojnici napuste kompleks čeličane radi lečenja u gradu koji je u rukama proruskih separatista.

Maljar je rekla da će biti ugovorena razmena za njihov povratak kući.

Ona je rekla da su u toku misije da se spasu ostali borci u čeličani, poslednjem uporištu otpora u južnom lučkom gradu Marijupolju.

Sinoć Više od 260 ukrajinskih boraca, uključujući i nekih koji su teško ranjeni evakuisano je noćas iz kompleksa čeličane Azovstalj u Marijupolju i odvedeno u oblasti pod ruskom kontrolom, saopštila je ukrajinska vojska.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da je 53 teško ranjenih boraca odvedeno u bolnicu u Novoazovsk, istočno od Marijupolja a dodatnih 211 boraca evakuisano je do Olenivke humanitarnim koridorom.

Ranije juče rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je postignut dogovor da ranjeni vojnici napuste kompleks čeličane radi lečenja u gradu koji je u rukama proruskih separatista.

Maljar je rekla da će biti ugovorena razmena za njihov povratak kući.

Ona je rekla da su u toku misije da se spasu ostali borci u čeličani, poslednjem uporištu otpora u južnom lučkom gradu Marijupolju.

Sinoć kada je pao mrak, nekoliko autobusa krenulo je iz čeličane uz pratnju ruskih vojnih vozila.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je evakuacija boraca iz Azovstalja na teritoriju pod kontrolom separatista spasila njihove živote.

„Ukrajini je potrebno da ukrajinski heroji budu živi. To je naš princip“, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

„Naša vojska i obaveštajna služba počeli su operacije da spasu branioce Marijupolja. Rad se nastavlja da se momci vrate kući i za to je potrebno pažljivo delovanje i vreme“, rekao je Zelenski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.