Umetnički trend ili „Dosije iks“: Misteriozni monolit se ponovo pojavio

Švedska se pridružila klubu zemalja u kojima su se pojavili misteriozni monoliti. Kao i u prethodnim slučajevima, niko ne zna njihovo poreklo, niti ko ih je postavio.

Monolit, visok nešto više od dva metra, osvanuo je na jednom brdu nedaleko od Katrinheloma, grada na istoku Švedske. Nacionalna televizijska stanica SVT je objavila da je napravljen od lima.

„Izgleda pomalo jezivo u sumraku. Ne možete a da se ne zapitate kako je ovde dospela“, naveo je novinar švedske televizije.

I korisnici društvenih mreža komentarisali su pojavljivanje monolita.

„Monoliti su ovde. Sada je još jedan otkriven u Katrinhelomu…Odnekud dopiru zvuci muzike iz serije ‘Dosije iks’“, glasi jedna od objava na Tviteru.

Prvi monolit u Švedskoj pojavio se prošle nedelje u centralnim delovima zemlje, a posle dva dana bez traga je nestao.

​Švedski kritičar Denis Dalkvist smatra da su monoliti rezultat trenutnog trenda.

„Postoji žudnja za duhovnošću. Čežnja za nečim većim i boljim možda je veća nego ikad, posebno sada sa pandemijom“, rekao je Dalkvist.

On je napomenuo da se monolit u Katrinhelomu razlikuje od drugih koji su se pojavili u širom sveta.

„Postavljen je na uzvišenju koji gleda na zgrade. Nažalost, tu ne postoji oštar kontrast između prirode i umetnosti, kao što je slučaj u Juti“, kazao je Dalkvist.

Podsetimo, prvi metalni sjajni monolit pojavio se u američkoj saveznoj državi Juti, a potom u još tridesetak mesta širom sveta, uključujući Britaniju, Španiju, Poljsku, Australiju.

Nedavno je grupa umetnika „Most famous artist“ objavila da stoji iza postavljanja ovih struktura koje su ponudili na prodaju po ceni od 45.000 evra. Međutim, i posle ovog „priznanja“, monoliti se i dalje pojavljuju.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.