U trendu

Umrla Iranka privedena zbog kršenja pravila o hidžabu

TEHERAN – Mlada Iranka preminula je nakon što je pala u komu kada ju je pritvorila moralna policija koja sprovodi stroga iranska pravila o hidžabu, saopštio je danas njen rođak.

Slučaj smrti ove 22-godišnjakinje izazvao je proteste Iranaca na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Policija je saopštila da je Amini doživela srčani udar nakon što je odvedena u stanicu da se „preobrati i obrazuje“, prenela je državna televizija, demantujući navode da je pretučena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilac iz Teherana pokrenuli su istragu u slučaju Mahse Amini nakon poziva predsednika Ebrahima Raisija, javili su iranski mediji.

Navodi se da su u proteklih nekoliko meseci iranski aktivisti za ljudska prava pozivali žene da javno skinu veo, rizikujući hapšenje zbog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, dok se tvrdolinijski vladari u zemlji sve teže obračunavaju sa „nemoralnim ponašanjem“. Dodaje se da, nakon poziva na proteste protiv hidžaba, video-snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju slučajeve čvrstorukaških interevencija policijskih jedinica za moral protiv žena koje su skinule svoj hidžab.

Otvoreni reformistički političar Mahmud Sadegi, bivši poslanik, pozvao je vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamenija da progovori o smrti o slučaju Mahse Amini.

„Šta vrhovni vođa, koji je s pravom osudio američku policiju zbog smrti Džordža Flojda, kaže o postupanju iranske policije prema Mahsi Amini?“, napisao je Sadegi na Tviteru.

Hamenei je 2020. rekao da je ubistvo Flojda u policijskom pritvoru razotkrilo „pravu prirodu“ američkih vladara.

Rojters navodi da su, prema iranskom (islamskom) zakonu, koji je nametnut nakon revolucije 1979. godine, žene obavezne da pokriju kosu i nose dugu, široku odeću kako bi prikrile svoje figure, a prekršioci bi se suočavali sa ukorom javnosti, novčanom kaznom ili hapšenjem.

Decenijama nakon revolucije, klerikalni vladari i dalje se bore da sprovode pomenuti zakon, a mnoge žene svih uzrasta i porekla nose pripijene kapute do butina i marame jarkih boja zabačene da bi otkrile što više kose.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar