U trendu

Umro američki astronaut Majkl Kolins, član misije Apolo 11

Američki astronaut Majkl Kolins, član misije Apolo 11, prvog leta sa posadom na Mesec, umro je danas od raka u 91. godini, saopštila je njegova porodica.

Kao pilot komandnog modula on je ostao u orbiti dok su njegove kolege iz misije Nil Armstrong i Baz Oldrin postali prvi ljudi koji su kročili na Mesec.

Članovi porodice naveli su da žele da se sećaju njegovog živog duha, osećanja odgovornosti, i „njegovog mudrog pogleda stečenog dok se okretao ka Zemlji iz svemira i dok je gledao mirne vode sa svog ribarskog čamca“.

I pored starosti Majkl Kolins je poslednjih godina ostao medju najaktivnijim veteranima Apola, i najpoetičnijim kada je govorio o svojim sećanjima na let na Mesec.

Rodjen je 31. oktobra 1930 u Rimu, gde mu je otac radio kao diplomata. Majkl Kolins je bio probni pilot američke vojske, a tokom 1960-ih nakupio je veliki broj sati provedenih u svemiru posebno u misijama Džemini (Gemini).

Jedini član posade Apola 11 koji nije hodao po Mesecu, rekao je da zbog toga nikada nije osećao gorčinu.

Kao Oldrin i Armstrong, i Kolins je ubrzo posle trijumfalnog povratka na Zemlju napustio NASA i izgradio uspešnu karijeru u državnoj službi.

Imenovan je za državnog sekretara za javna pitanja za vreme predsednika Ričarda Niksona, a kasnije je rukovodio izgradnjom muzeja vazduhoplovstva u Vašingtonu i bio predsednik te ustanove od 1971. do 1978.

Posle toga je radio kao konsultant, a napisao je i memoare i nekoliko knjiga o svojim iskustvima u misiji Apolo i o američkom svemirskom programu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.