U trendu

UN: Broj civilnih žrtava u Ukrajini daleko veći od zvaničnih podataka

ŽENEVA – Komesar za ljudska prava Volker Tirk danas je izjavio da je kršenje ljudski prava u ruskoj invaziji na Ukrajinu bilo „šokantno rutinsko“, kao i da je broj civilnih žrtava daleko veći od zvaničnih podataka.

On je naveo da se ukrajinska nacija „bori da preživi“, prenosi Rojters.

„Posle 13 meseci rata Ruske Federacije protiv Ukrajine, teška kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava postala su šokantno rutinska. Ljudi širom zemlje se suočavaju sa ogromnom patnjom i gubitkom, lišavanjem, raseljavanjem i uništenjem“, rekao je on.

Kancelarija visokog Komesara za ljudska prava (OHĆR) potvrdila je više od 8.400 smrtnih slučajeva civila i više od 14.000 ranjenih civila.

„Ove brojke su samo vrh ledenog brega. Većina žrtava je rezultat upotrebe eksplozivnog oružja u stambenim naseljima od strane ruskih snaga“, naveo je Turk.

Savet UN za ljudska prava je jedino telo koje štiti ljudska prava širom sveta, i ono nema pravno obavezujuća ovlašćenja, ali preporuke i ocene koje daje mogu da podstaknu istrage koje dostavljaju dokaze nacionalnim i međunarodnim sudovima, podseća agencija.

Očekuje se da će Savet sledeće nedelje usvojiti rezoluciju o produženju i produbljivanju mandata istražnog tela UN koje je osnovano da istražuje moguće zločine u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar