U trendu

UN: Desetine dece ubijene u represiji vojnih vlasti Mjanmara

MJANMAR – Desetine dece ubijene su u Mjanmaru od prošlogodišnjeg puča, ne samo u unakrsnoj vatri u sukobima, već i kao namerne mete vojske s ciljem da nanese ogromnu patnju narodu, rekao je danas ekspert Ujedinjenih nacija.

Prema izveštaju specijalnog izvestioca UN za ljudska prava u Mjanmaru, Toma Endruza, maloletnici su prebijani i izbodeni, a vađeni su im nokti ili zubi tokom ispitivanja, dok su neki primoravani da trpe lažna pogubljenja, prenosi Rojters.

Navodi se da je vladajuća hunta više puta prekoravala UN i zapadne zemlje zbog mešanja u unutrašnje poslove i odbacila optužbe da čini zločine.

Na osnovu podataka agencija UN, humanitarnih grupa i organizacija civilnog društva, u izveštajima se navodi da je 250.000 dece raseljeno u borbama, a najmanje 382 je ubijeno ili osakaćeno, uključujući vazdušne napade ili tešku artiljeriju.

„Nemilosrdni napadi hunte na decu naglašavaju izopačenost i spremnost generala da nanesu ogromnu patnju nevinim žrtvama u svom pokušaju da pokori narod“, rekao je Endruz.

Rojters navodi da je Mjanmar u previranju otkako je vojska preuzela vlast početkom prošle godine i pokrenula žestoki obračun sa svojim protivnicima, što je izazvalo nasilnu reakciju novoformiranih grupa otpora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar