U trendu

UN: Globalna proizvodnja kokaina dostigla rekord tokom pandemije korone

NJUJORK – Globalna proizvodnja kokaina dostigla je rekordne nivoe pošto se potražnja povećala tokom pandemije korone, pokazuju podaci novog izveštaja UN.
Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala saopštila je da je uzgoj koke povećan za 35 odsto između 2020. i 2021. godine na rekordne nivoe, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).
Prema podacima kancelarije, u zapadnoj i centralnoj Africi pojavila su se nova čvorišta za trgovinu ljudima.
U izveštaju se takođe ističe da su trgovci češće koristili međunarodne poštanske usluge tokom pandemije da bi drogu otpremili do potrošača.
„Globalno, korišćenje paketa i kurirskih usluga značajno se povećalo tokom pandemije zbog ograničenja putničkih letova“, navodi se u izveštaju UN o kokainu.
U izveštaju se ističe da su Evropa i Severna Amerika najveća tržišta za kokain, a da zatim slede Južna i Centralna Amerika i Karibi.
Povećanje proizvodnje rezultat je ekspanzije uzgoja koke, kao i poboljšanja u pretvaranju koke u kokain u prahu, ukazuje se u izveštaju.
Potražnja za kokainom je opala kada su noćni klubovi i barovi zatvoreni tokom pandemije, a, međutim, najnoviji podaci sugerišu da je taj pad imao mali uticaj na dugoročne trendove, ističe se u izveštaju.
Kako se navodi, u Velikoj Britaniji došlo je do značajnog povećanja zaplene kokaina u brzim paketima i drugim poštanskim pošiljkama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.