U trendu

UN: Imamo tvrdnje o smrtonosnim odmazdama Talibana

ŽENEVA – Visoki komesar UN za ljudska prava, Mišel Bašele saopštila je danas u Ženevi da je njena kancelarija primila verodostojne tvrdnje o egzekucijama koje su talibani izvršili nad bivšim avganistanskim snagama bezbednosti, kao i slučajeve u kojima su zvaničnici prethodne vlade Avganistana i njihove porodice ubijene.

Bašele je pred Savetom za ljudska prava upozorila na „novu i opasnu fazu“ za Avganistan, i kritikovala je talibane zbog neispunjenja obećanja.

Ona je navela „više“ slučajeva o talibanskim pretresima od kuće do kuće u potrazi za zvaničnicima iz prethodne vlade i „ljudima koji su sarađivali sa američkim snagama bezbednosti i kompanijama“.

Zvaničnici UN takođe su prijavili neke napade i pretnje, koji su sve veći, dodala je, bez iznošenja detalja.

„Moja kancelarija je primila verodostojne tvrdnje o smrtonosnim odmazdama bivših pripadnika Avganistanskih nacionalnih bezbednosnih snaga (ANFS) i izveštaje o zvaničnim pritvorima zvaničnika koji su radili za prethodne administracije kao i njihovih porodica“, rekla je Bašele.

„U nekim slučajevima zvaničnici su pušteni a neki su pronađeni mrtvi“, dodala je.

Bašele je takođe istakla „duboko zabrinjavajuće informacije informacije“ o talibanskim napadima na kancelarije grupa koje zastupaju prava žena.

„U suprotnosti sa uverenjima talibana da će podržati prava žena, u poslednje tri nedelje žene su postepeno isključivane iz javne sfere“ rekla je, i dodala da je devojčicama starijim od 12 godinazabranjeno da pohađaju školu u nekim mestima u Avganistanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.