U trendu

UN: Iskljucivanje žena iz pregovora rizik za više sukoba

NJUJORK – Sve veći vojni rashodi i ekstremna marginalizacija i isključenje žena iz mirovnih pregovora rizikuju obnavljanje sukoba umesto da promovišu mir i stabilnost, upozorila je direktorka agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), Sima Bahus.

Ona je u čtvrtak poručila u Savetu bezbednosti UN da je ograničavanje vojnih izdataka strateški cilj ženskog pokreta za mir dugi niz decenija, ali da čak i 2020. godine, kada je pandemija kovid-19 besnela i kada se svetska ekonomija smanjila, vojni rashodi širom sveta porasli su za 2,6 odsto na skoro 2.000 milijardi dolara, prenosi AP.

„Dokazi jasno ukazuju da visoki nivoi vojne potrošnje u postkonfliktnom okruženju povećavaju rizik od obnove sukoba.To takođe pokazuje da ulaganje u rodnu ravnopravnost ima visok povrat kroz „mirovne dividende“, a ipak mi nastavljamo da previše trošimo na prve i premalo ulažemo u druge„, naglasila je Bahus.

Ona je rekla da je rezolucija koju je Savet bezbednosti usvojio pre 21 godinu i kojom se zahteva ravnopravno učešće žena u mirovnim procesima bila samo „tračak svetlosti“.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe je kritikovao odsustvo žena iz prostorija u kojima se donose odluke i poručio da ne možemo više da isključimo polovinu čovečanstva iz međunarodnog mira i bezbednosti.

On je nazvao neravnotežu moći između muškaraca i žena „najupornijom od svih nejednakosti“, ukazujući na rastuću stopu nasilja i mizoginije sa kojima se žene i devojke suočavaju u svakom društvu i krajnje nedovoljnu zastupljenost žena na položajima donosioca odluka.

Gutereš je kao neke primere naveo isključenje žena iz političkog procesa od strane zaraćenih strana u Jemenu, zatvaranje prostora za ženska prava nakon dva puča u devet meseci u Maliju, novo ugrožavanje prava žena u Avganistanu nakon talibanskog preuzimanja vlasti 15. avgusta, kao I zastrašujuće izveštaje o seksualnom nasilju koje se koristi kao oružje u ratu u Etiopiji i veliki broj ženskih organizacija u Mjanmaru, koje su već dugo prisiljene da deluju u ilegali nakon što je hunta preuzela vlast u februaru.

Generalni sekretar UN je takođe pozvao na povećanu zastupljenost i vođstvo žena u svim aspektima mirovnih aktivnosti UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar