U trendu

UN: Ostaje na snazi sistem za vakcinaciju učesnika GS

NJUJORK – Ujedinjene nacije neće ukidati počasni sistem za vakcinacije protiv kovida-19 za predsednike, premijere i diplomate koji sledeće nedelje dolaze na u Njujork na zasedanje generalne skupštine UN i od njih se ne zahteva da pokažu dokaz o imunizaciji.

Predsednik Generalne skupštine Abdula Šahid obavestio je 193 zemlje članice UN o ovoj odluci i planu počasne vakcinacije, u koji je imao uvid i dopisnik Rojtersa, iako je u utorak izrazio podršku zahtevu čelnika Njujorka da svako prikaže dokaz o vakcinaciji i rekao da će raditi na tome sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Ali Šahid je odustao od pritiska nakon što se Rusija usprotivila rekavši da bi to bilo diskriminatorno, a Gutereš je u sredu u intervjuu za Rojters objasnio da generalni sekretarijat UN „ne može reći nekom šefu države koji nije vakcinisan da ne može da uđe“ u zdanje na Ist Riveru.

Desetine šefova država i vlada, ministara inostranih poslova, u pratnji brojnih diplomata, okupiće se u Njujorku na redovnom godišnjem skupu na najvišem nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar