UN: Sve strane u libijskom sukobu počinile ratne zločine?

TRIPOLI – Sve strane u libijskom konfliktu, uključujući i ruske plaćenike, počinile su krivična dela koja možda potpadaju pod ratne zločine, rekli su istražioci Ujedinjenih nacija, dodavši da su napravili spisak osumnjičenih.

Libija je nestabilna zemlja već deceniju, a u prethodnih nekoliko godina se odvija rat između snaga koje podržavaju rivalske vlade na zapadu i istoku, uz podršku regionalnih moćnika, stranih boraca i plaćenika, preneo je Rojters.

Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati su podržali snage na istoku zemlje, dok je Turska podržala vladu na istoku.

„Istražitelji su ukazali da je nekoliko strana u konfliktu prekršilo međunarodni humanitarni zakon i potencijalno počinilo ratne zločine“, izjavio je vođa misije pri UN Mohamed Oadžar.

U izveštaju se posebno optužuju plaćenici iz ruske bezbednosne firme Vagner da su ubijali zatvorenike.

„Postoji osnovana sumnja da verujemo da je osoblje Vagnera možda počinilo ratne zločine“, navodi se u izveštaju Oadžara.

Takođe je rečeno da je osoblje Vagnera ostavilo iza sebe tablet sa mapom na kojoj se vide lokacije gde su postavljene mine, u blizini civilih zgrada, a u oblastima koje su napustile istočne snage.

Mine, uglavnom pravljene u Rusiji, ubile su i osakatile civile koji su se vraćali kućama, navodi se.

Rojters navodi da firma Vagner nije odgovorila na pitanja o svojim aktivnostima iz prošlosti.

Kada je prošle godine predsednik Rusije upitan o navodnim ruskim plaćenicima u Libiji, Vladimir Putin je rekao da ukoliko se Rusi bore u Libiji, ne predstavljaju rusku državu.

Ministarstvo spoljnih poslova Libije saopštilo je u nedelju da su neki strani borci napustili zemlju, u vreme kada vlada traži međunarodnu pomoć da se povuče ostatak boraca.

Izveštaj se bazirao na dokumentima, satelitskim snimcima i razgovorima sa više od 150 ljudi, kao i na istragama u Libiji, Tunisu i Italiji.

Mučenja i ostala zlostavljanja koja su se odvijala na dnevnoj bazi u libijskim zatvorima nad pritvorenim migrantima mogu se pripisati zločinima protiv čovečnosti, rekli su nezavisni eksperti.

Istražioci UN su identifikovali osumnjičenog za neke od najgorih dela kao Mohameda al-Kanija, komandanta koji je ubijen u julu tokom akcije istočne Libijske nacionalne armije (LNA).

Kanijeva grupa se borila uz LNA godinama i imala je utočište na teritoriji pod kontrolom LNA, nakon što je isterana iz grada Tarhuna.

Ni LNA, ni policija Bengazija nisu potvrdili ubistvo Al-Kanija, a Rojters nije uspeo da dođe do njegovih saradnika.

Veruje se da iza napada drona u kojem je ubijeno 12 ljudi, uključujući žene i decu u Kasr bin Gašir, južno od Tripolija, u junu 2020. godine, stoje snage koje podržavaju zapadnu vladu, zaključuje se u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.