U trendu

UN: Veći broj uznemiravanja osoblja u Avganistanu

NJUJORK – Avganistansko osoblje Ujedinjenih nacija sve je više izloženo uznemiravanju i zastrašivanju od kada su talibani prošlog meseca došli na vlast, potvrdila je Specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Avganistan Debora Lions.

Ona je juče izvestila Savet bezbednosti da su prostorije UN generalno poštovane, iako postoje izuzeci, kao i da raste zabrinutost zbog sve većeg broja slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja osoblja u Avganistanu, prenosi Rojters.

„UN ne mogu da obavljaju svoj posao, koji je od suštinskog značaja za avganistanski narod, ako je njeno osoblje izloženo zastrašivanju, ako strahuje za svoje živote i ne može slobodno da se kreće“, poručila je zvaničnica UN.

Američki visoki diplomata Džefri De Laurentis poručio je u Savetu bezbednosti da su SAD ogorčene zbog izveštaja o postojanju represalija prema osoblju UN u Avganistanu i naglasio da je to neprihvatljivo, a pozvao talibane da poštuju nezavisnost i neutralnost Ujedinjenih nacija.

On je takođe rekao da su SAD upoznate sa izveštajima da je nekim ženama zaposlenim u UN misiji u Avganistanu i ženskom osoblju američkih humanitarnih organizacija zabranjen ulazak u kancelariju, ili da se od njih traži da dolaze na svoja radna mesta sa muškim pratiocem.

Interni bezbednosni dokument UN, u koji je Rojters imao uvid 25. avgusta opisuje desetine incidenata, uključujući prikrivene pretnje, pljačke kancelarija UN i fizičko uznemiravanje osoblja u periodu od 10. avgusta, neposredno pre nego što su talibani došli na vlast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.