U trendu

UN za više pomoći migrantima, EK namenila 700.000 evra

NJUJORK – Ujedinjene nacije se nadaju da će više pomoći biti pruženo migrantima na belorusko-poljskoj granici, dok se pregovara o pristupu humanitarnih organizacija, saopštio je danas portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, a Evropska komisija je potvrdila da je namenila 700.000 za ovu namenu.

„UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije isporučili su nešto od hitne pomoći uključujući higijenske potrepštine za decu i žene, kao i namirnice. UNHCR je potvrdio da je na putu više pomoći, kao što su ćebad, topla odeća, rukavice, čizme za decu, a trenutno se pregovara o redovnijem pristupu granici“, rekao zvaničnik UN, prenosi TAS S.

Evropska unija je namenila 700.000 evra za migrante blokirane na granici Poljske i Belorusije, a od ovih sredstava 200.000 evra biće raspoređeno preko beloruskog Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), a još 500.000 evra biće realizovano preko partnerskih humanitarnih organizacija, saopštila je danas Evropska komisija.

Ministarka inostranih poslova Estonije Eva-Marija Limets tvrdi da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko obećao Evropskoj uniji da će okončati migracionu krizu u zamenu za priznavanje njegovog mandata i ukidanje sankcija.

„On želi da se sankcije ukinu i da mu se prizna mandat na čelu države“, preneo je izjavu ministarke portal ERR, navodi TAS S.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je danas razgovarala sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, naglasivši potrebu da se dozvoli Ujedinjenim nacijama i Evropskoj komisiji da pruže pomoć migrantima na granici Belorusije sa Poljskom, napisao je njen portparol Štefen Zajbert na Tviteru, a prenosi Rojters.

Predsednik Belorusije razgovarao je u ponedeljak s nemačkom kancelarkom o migrantskoj krizi na belorusko-poljskoj granici i zahtevu Merkelove da dozvoli humanitarnu pomoć, objavili su beloruski državni mediji.

Migrantska kriza na beloruskim granicama sa članicama Evropske unije eskalirala je 8. novembra kada je nekoliko hiljada ljudi prišlo poljskoj granici sa beloruske strane i pokušalo da pređe u Poljsku.

Zemlje EU okrivile su Minsk za hibridni rat i pozvale na dodatne sankcije Belorusiji, a Lukašenko je poručio da je odgovornost za novonastalu situaciju sa migrantima na zapadnim zemljama, čija je politika, kako je rekao, naterala ljude da beže od rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar