UN: Zapanjeni smo izeštajima o civilnim zrtvama u Mosulu

Ujedinjene nacije izrazile su danas duboku zabrinutost zbog izveštaja koji su pokazali da je bitka za Mosul dovela do ogromnog broja civilnih žrtava, prenosi Rojters.

„Mi smo zapanjeni tragičnim gubicima života“, izjavila je koordinator humanitarnih akcija za Irak Lisa Grande.

Lokalni zvaničnici i stanovnici saopštili su u četvrtak da je na desetine osoba ostalo zakopano u ruševinama zgrada nakon niza vazdušnih napada usmerenih protiv ID i ogromne eksplozije koja je nakon toga usledila, a tela se još izvlače iz ruševina.

Snage vlade Iraka zaustavile su danas borbu za ponovno zauzimanje zapadnog Mosula od Islamske države zbog visoke stope civilnih žrtava, saopštio je portparol bezbednosnih snaga te zemlje.

Stanovnici koji beže iz oblasti pod opsadom navode da su vazdušni napadi snaga vlade Iraka i koalicije koju predvodi SAD demolirali građevine i usmrtili ogroman broj civila.

„Skorašnja visoka stopa smrtnosti civila u Starom gradu primorala nas je da zaustavimo operacije i napravimo reviziju planova. Vreme je da napravimo nove planove i taktike ofanzive. Neće biti borbenih operacija“, rekao je portparol Federalne policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.