U trendu

UNESKO zabrinut za pristup obrazovanju u Avganistanu

PARIZ – Dok talibanska vlada preuzima vlast u Avganistanu, obrazovna organizacija Ujedinjenih nacija upozorila je danas na rizike po pitanju pristupa obrazovanju, posebno za devojčice i žene.

U novom izveštaju UNESKO-a utvrđeno je da se upis učenika višestruko povećao za 20 godina kada su talibani bili svrgnuti sa vlasti, dok se stopa pismenosti žena u Avganistanu udvostručila, preneo je AP.

Dok 2001. godine u osnovnim školama skoro da nije bilo devojčica, 2018. godine je bilo 2,5 miliona, navodi se u izveštaju.

Devojčice sada predstavljaju 40 odsto učenika osnovnih škola u Avganistanu.

Ono što treba učiniti u Avganistanu je apsolutna neophodnost očuvanja postignuća u obrazovanju, izjavila je Odri Azule, generalna direktorka UNESKO-a.

Prema izveštaju, polovina izdataka za obrazovanje u Avganistanu obezbeđuje se stranom pomoći, koja bi se mogla smanjiti sada kada su talibani na vlasti.

UNESKO, takođe, strahuje od zabrane zajedničkog obrazovanja i zabrane da muškarci podučavaju žene, što bi nanelo veliki udarac učešću žena u visokom obrazovanju i obrazovanju devojčica u širem smislu i negativno uticalo na njihove živote, rad i državljanstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.