U trendu

UNICEF apelovao na obrazovne vlasti da što pre otvore škole

NJUJORK – Dečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) apelovao je danas na obrazovne vlasti da otvore škole što je pre moguće, dok milioni učenika širom sveta još uvek ne mogu da se vrate u školske klupe.

Prema izveštaju koji je UNICEF objavio, škole u oko 17 zemalja i dalje su potpuno zatvorene, dok su one u 39 zemalja delimično zatvorene, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi, među tim „skoro potpuno zatvorenim“ školama su one koje pohađa gotovo 77 miliona učenika na Filipinima, u Bangladešu, Venecueli, Saudijskoj Arabiji, Panami i Kuvajtu.

„Kriza u obrazovanju još uvek je prisutna i svakim danom, učionice ostaju mračne i prazne, dok se kriza pogoršava“, rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta For.

UNICEF i njegovi partneri ugasiće danas svoje digitalne kanale na 18 sati kako bi skrenuli pažnju na krizu koja postoji i naglasili „18 meseci izgubljenog učenja“.

„Ovo je kriza koju nećemo dozvoliti da svet ignoriše“, poručila je For.

Ona je dodala da su „naši kanali tihi, ali poruka je glasna, a to je da svaka zajednica, svuda mora ponovo da otvori škole što je pre moguće.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.