U trendu

Univerzitet Grac priznaje vakcine koje nisu odobrene od EU

BEČ – Karl Francens Univerzitet u Gracu prihvatiće u novom semestru i vakcine koje nije priznala Evropska agencija za lekove (EMA).

Na Univerzitetu u Gracu primenjuje se takozvano „3G“ pravilo, što znači da je za pristup potrebno imati sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid 19, ili negativan test.

Univerzitet je odlučio da se kao vakcinisani tretiraju studenti i koji nisu vakcinisani cepivom odobrenom od EMA.

U saopštenju Univerziteta se navodi da će studenti koji nisu vakcinisani cepivom odobrenom od EMA moći da prisustvuju predavanjima, a kao primer se navode kineski Sinofaarm i Sinovak.

Mediji prenose i da se prihvata i ruski Sputnjik.

Inače austrijske vlasti, za razliku od nekih drugih zemalja, od početka za ulazak u zemlju prihvataju sve vakcine koje je odobrila EMA, ali i one koje imaju odobrenje Svetske zdravstvene organizacije (ZSO), a to su kineske Sinofarm i Sinovac.

Međutim, za pristup restoranima, bazenima, kafićima i slično prihvata se vakcinacija isključivo od EMA odobrenom cepivu.

U Gracu će potpuno imunizovani studenti ili oni koji su preležali koronu dobiti „pristupni pasoš“ u obliku kartice kojim imati brži pristup prostorijama za predavanja.

Ostali studenti moraće da prolaze duže kontrole, jer će se proveravati njihovi testovi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.