U trendu

Univerzitet HK uklonio statuu u čast ubijenih na Tjenanmenu

HONGKONG – Vodeći univerzitet u Hongkongu uklonio je statuu iz studentskog doma, koja se tu nalazila više od dve decenije, a podignuta je u čast ubijenih demonstranata tokom protesta na trgu Tjenanmen u Pekingu 1989. godine, kada je poginulo mnogo civila.

Kineski državni mediji su tada preneli da je stradalo 200 ljudi, a bivši studentski lideri su tvrdili da je ubijeno do 3.400, naveo je Rojters.

Univerziteta Hongkong (HKU) saopštio je da je odlučio da ukloni statuu nakon održanog sastanka u sredu, „na osnovu spoljnog pravnog saveta i procene rizika, a sve u najboljem interesu univerziteta“.

„HKU odbor je zatražio da se statua stavi u skladište, a da univerzitet nastavi da traži pravni savet o bilo kakvoj naknadnoj akciji“, navodi se.

Danski umetnik Jens Galskiot, koji je osmislio statuu, rekao je da je „totalno šokiran“ i da će tražiti kompenzaciju ako se nanese bilo kakva šteta njegovom privatnom vlasništvu.

Galskiot, koji procenjuje statuu na oko 1,4 miliona dolara, ponudio je da se ona vrati u Dansku, ali je rekao da je njegovo prisustvo u Hongkongu neophodno kako bi kompleksna operacija prošla dobro i zatražio je garancije da neće biti procesuiran.

HKU je naveo da nijedna strana nikada nije dobila odobrenje da postavi statuu u studentskom domu i da ima pravo da preuzme „odgovarajuće mere“ u bilo kom trenutku.

Takođe, HKU je nazvao statuu „krhkom“ i istakao da predstavlja „potencijalnu bezbednosnu pretnju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar