U trendu

Uoči NATO samita Erdogan sa liderima Švedske i Finske

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastaće se sutra sa liderima Švedske i Finske, uoči NATO samita u Madridu, najavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo u NATO kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu, podseća Rojters, ali njihove kandidature su suočene sa protivljenjem Ankare zbog, kako se navodi, podrške kurdskim militantima i embarga na oružje uvedenog Turskoj.

U intervjuu za istambluski dnevnik „Haber Turk“, Kalin je rekao da će on i zamenik ministra spoljnih poslova Sedat Onal prisustvovati današnjim razgovorima sa švedskim i finskim delegacijama u Briselu.

Portparol turskog predsednika je predočio da prisustvo Erdogana u pregovorima sa Švedskom, Finskom i NATO „ne znači da će Turska odstupiti od svog stava“, ali je potvrdio da su se Turska i dve nordijske zemlje uglavnom saglasile oko spornih pitanja, kao i da bi svi bili u boljoj poziciji u Madridu ako bi se oko tih pitanja postgla saglasnost tokom sutrašnjih razgovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar