U trendu

Uprkos intrigama Moskva ostaje garant Dejtonskog sporazuma

SARAJEVO – Ambasada Rusije u Sarajevu saopštila je danas da zvanična Moskva uprkos, kako navode, svim „jadnim intrigama zapadnih partnera“ i dalje ostaje garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“ Zalažemo se za to da narodi i građani zemlje sami odlučuju o svojoj sudbini. Dok su pojedini samozvanci, prekršivši sve aspekte Dejtona, odlučili da upadnu u jednu tako delikatnu sferu kao što je formiranje – i to sigurno, po svojoj ružnoj slici i prilici – nacionalnog identiteta i samosvesti“, navodi se u saopštenju.

Rusija, poručuju, uprkos izjavama i akcijama nekih političara, strpljivo nastavlja da smatra BiH prijateljskom državom.

To se odnosi, kako se navodi, i na saradnju u oblasti goriva i energije, čija je važnost, kao što je već očigledno, postala jasna stanovnicima mnogih zemalja.

„Ne zadiUći u ustavna ovlašćenja onih predstavnika političke elite BiH koji SAD smatraju ‘dokazanim prijateljem’, još jednom ih pozivamo da nepristrasno sagledaju licemerno, agresivno i sebično delovanje Vašingtona u međunarodnoj areni. Zajedničko u njihovim poduhvatima je da je vladar spreman da odbaci svakog vazala koji je iscrpio svoju potrebu“, naveli su.

Iz Ambasade su istakli da je zamenik pomoćnika ministra odbrane SAD Laura Kuper izručila, kako navode, porciju „antiruskih insinuacija koje su već postale dosadne“.

Navode i da je Ambasada upoznata o sadržaju intervjua Kuperove za „Oslobođenje“, poručivši njoj i njenom rukovodstvu da Ruska Federacija ima sve neophodne kapacitete da adekvatno obezbedi svoje nacionalne interese i zaštiti svoju bezbednost.

„Deklarisani ciljevi specijalne vojne operacije u Ukrajini sigurno će biti ispunjeni. Umesto kukanja o `nevinim žrtvama` koje ukrajinski neonacisti namerno koriste kao ‘ljudski štit’, bilo bi bolje da Vašington učini pritisak na režim u Kijevu da prihvati ruske uslove“, poručili su.

Iz Ambasade Ruske Federacije napominju da SAD i njihovi sateliti vode hibridni rat protiv Rusije „do poslednjeg Ukrajinca“.

„Čitaoci nisu čuli apsolutno ništa od saosećajne Laure Kuper o varvarskom bombardovanju civilnih objekata u Donjecku i Lugansku od ukrofašista, i to uz upotrebu američkog oružja, usled čega ginu nevini civili, uključujući decu“, ističu iz Ambasade Rusije, prenela je RTRS.

Napominju da je američki sistem u dubokoj krizi i da nekontrolisanim štampanjem triliona dolara koji podstiču korupciju, nažalost, i dan danas pogađaju mnoge ljude.

Ističu da, međutim, tužan završetak već instinktivno predviđaju pojedini istaknuti političari na Zapadu, uz podsećanje na izjavu bivšeg britanskog premijera Tonija Blera koji je nedavno najavio neminovan kraj epohe prevlasti i dominacije Zapada i formiranje policentričnog svetskog poretka.

Kuperova je za sarajevsko „Oslobođenje“ rekla da bi se rusko subverzivno delovanje na Balkanu moglo pojačati u budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar