U trendu

Uragan Marija dostigao najjaču kategoriju: „Recite svetu da je Dominika uništena“

„Marija“ je tokom dana ojačala i postala „izuzetno opasan“ uragan četvrte kategorije koji preti karipskom ostrvu Dominika, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane.

Uragan je praćen vetrom i od 215 kilometara na sat, preneo je AP.

Očekuje se da će se uragan približiti ostrvu Dominika u narednih nekoliko sati, navodi Rojters.

Uragan Marija preti i ostrvima Gvadelupe, Sent Kits i Nevis, Monserat, Dominika i Sveta Lucija, gde su već izdata upozorenja.

Stručnjaci upozoravaju da bi uragan mogao da zahvati i Portoriko, gde je pripremljeno 450 skloništa za najmanje 68.000 ljudi. Škole su zatvorene, a zaposleni u državnim ustanovama rade skraćeno.

Marija se kreće skoro istim putem kuda je ovog meseca već prošao uragan Irma, kategorije pet, koji je razorio region, prenosi Bi-Bi-Si

Razvoj situacije trenutno se prati u Portoriku, na američkim i britanskim Devičanskim ostrvima, na ostrvu Sveti Martin, Sveti Bartolomej, Saba, Sveti Eustahije i Angvila.

Neka od ovih ostrva još se oporavljaju nakon što je tuda prošao uragan Irma, u kojem je poginulo najmanje 37 osoba i koji je izazvao ogromnu materijalnu štetu.

Kako je prethodno preneo Rojters, francuska vlada je izdala upozorenje na uragan za svoju karipsku teritoriju Gvadalupe pošto se Marija približava jugozapadnom delu ovog ostrva.

Francuska je takođe izdala upozorenje za Martinik, prenosi Rojters.

Uragan Marija izuzetno opasan, prešao u kategoriju pet

Uragan „Marija“ je tokom noći ojačao i postala izuzetno opasan uragan pete kategorije, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane.

„Marija“ je praćena vetrom i od 260 kilometara na sat, preneo je AP.

Uragan je prešao tokom noći preko karipskog ostrva Dominike i preti da direktno pogodi Portoriko, javlja AP.

Rojters navodi da „Marija“ ide ka Devičanskim ostvima i Dominikanskoj Republici, koje će pogoditi sutra ili u četvrtak.

Uragan „Marija „preti i ostrvima Gvadelup, Sent Kits i Nevis, Monserat, Dominika i Sveta Lucija, gde su već izdata upozorenja.

Na Portoriku je već pripremljeno 450 skloništa za najmanje 68.000 ljudi. Škole su zatvorene, a zaposleni u državnim ustanovama rade skraćeno.

Marija se kreće skoro istim putem kuda je početkom ovog meseca već prošao uragan „Irma“, kategorije pet, koji je razorio region, prenosi Bi-Bi-Si

Razvoj situacije prati se i na američkim i britanskim Devičanskim ostrvima, na ostrvu Sveti Martin, Sveti Bartolomej, Saba, Sveti Eustahije i Angvila.

Neka od ovih ostrva još se oporavljaju nakon što je tuda prošao uragan Irma, u kojem je poginulo najmanje 37 osoba i koji je izazvao ogromnu materijalnu štetu.

Kako je prethodno preneo Rojters, francuska vlada je izdala upozorenje na uragan za svoju karipsku teritoriju Gvadalupe pošto se Marija približava jugozapadnom delu ovog ostrva. Francuska je, takođe, izdala upozorenje za Martinik, prenosi Rojters.

(Tanjug

„Recite svetu da je Dominika uništena“

Drugi uragan koji je za manje od mesec dana pogodio Karibe popeo se jutros na najvišu kategoriju 5. Pogođeno ostrvo Dominika.

Kako prenosi Rojters, „Marija“ je već stigla do malog karipskog ostrva Dominika kada je udario svom snagom. „Furija koja čupa krovove“, kako navodi Rojters, ide pravo ka Devičanskim ostrvima i Dominikanskoj Republici, koje će pogoditi, kako se očekuje, u sredu i četvrtak.

Kako je saopštio američki Nacionalni centar za uragane vetar koji „Marija“ nosi sa sobom još dok je bio na jačini 4 duvao je preko 200 kilometara na sat.

Za sada nema izveštaja šta se dešava na ostrvu Dominika, na kom živi oko 72.000 stanovnika, ali je premijer Dominike Ruzvelt Skerit, koji uživo prati „Mariju“ putem svog Fejsbuk naloga, napisao „Molim vas recite svetu da je Dominika uništena“.

https://twitter.com/AlBoeNEWS/status/909998301017022464

On je objavio i da je svako s kim je razgovarao ostao bez krova, da je sve uništeno i da očekuje da se ujutro pojave mrtvi. On će, kako je rekao odmah krenuti u obilazak kako bi se sumirale žrtve i sagledala šteta.

Uragan „Marija“ preti i ostrvima Gvadelup, Sent Kits i Nevis, Monserat, Dominika i Sveta Lucija, gde su već izdata upozorenja. Na Portoriku je već pripremljeno 450 skloništa za najmanje 68.000 ljudi. Škole su zatvorene, a zaposleni u državnim ustanovama rade skraćeno.

Marija se kreće skoro istim putem kuda je početkom ovog meseca već prošao uragan „Irma“, kategorije pet, koji je razorio region, prenosi Bi-Bi-Si

Razvoj situacije prati se i na američkim i britanskim Devičanskim ostrvima, na ostrvu Sveti Martin, Sveti Bartolomej, Saba, Sveti Eustahije i Angvila. Neka od ovih ostrva još se oporavljaju nakon što je tuda prošao uragan Irma, u kojem je poginulo najmanje 37 osoba i koji je izazvao ogromnu materijalnu štetu.

Kako je prethodno preneo Rojters, francuska vlada je izdala upozorenje na uragan za svoju karipsku teritoriju Gvadalupe pošto se Marija približava jugozapadnom delu ovog ostrva. Francuska je, takodje, izdala upozorenje za Martinik, prenosi Rojters.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)